SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Rågsveds IF
PASSION & AMBITION - sen 1958
Rågsvedsprofiler nu och då, del 4
2017-10-29 09:34

Denna lite gråmulna söndag, presenterar hemsidan den fjärde delen av artikelserien ”Rågsvedsprofiler nu och då”.

 

Dagens huvudperson har främst varit verksam i föreningen som tränare på 90-talet och lade då grunden till en spännande resa för många Rågsvedsungdomar födda 1982, men även för sig själv, då han idag jobbar heltid med fotboll som A-lagstränare i Allsvenska Hammarby IF.

 

Namn:

Stefan Billborn

Född:

1972

Roller i Rågsveds IF:

-        Ungdomsspelare mellan 12-16 års ålder (1984-1988).

-        Ungdomstränare i p76 och p78 kortare sejourer och i p82 mellan 1993- 1997.

-        Medlem i fotbollstyrelsen.

 

Karriär i helhet efter Rågsveds IF:

-        Ungdomstränare i IF Brommapojkarna.

-        A-lagstränare i IF Brommapojkarna. Superettan och Allsvenskan (assisterande och huvudtränare).

-        Förbundskapten för det yngre U-21 landslaget.

-        Chefstränare Hammarby IF Akademi.

-        A-lagstränare Hammarby IF (assisterande, nuvarande uppdrag).

 

Spelarkarriär som övergick till tränarskap

Stefan Billborn flyttade till Rågsved från Bandhagen 1982 och har Högdalens AIS, ”HAIS”, som sin moderklubb. Senare blev det spel i Rågsveds IF i sin årgång -72:orna.

-        Jag spelade väl i föreningen till det att jag blev 15-16 år, sen lades vårt lag ner och jag fick flytta vidare. Som högst kom jag upp och gjorde några matcher i Gröndals A-lag, som spelade relativt högt på den tiden.

 

Sedermera, runt 1989, blev Stefan tränare i föreningen. Detta efter att en fritidsledare (som samtidigt var aktiv i Rågsveds IF) övertalat honom att ta ledaransvar i föreningens lag för pojkar födda -76:

-        Jag började väl egentligen som målvaktstränare men höll inte på speciellt länge. Sen fortsatte jag att träna 78:orna ett litet tag men det var egentligen först efter att jag muckat från lumpen som jag började ordentligt, då jag tog över Pojkar -82. Året var 1993 och de spelade 7-mannafotboll, minns Stefan.

 

Tränarskapet blev ett jobb

I pojkar -82 blir Billborn kvar fram till slutet av säsongen 1997, senare i reportaget kan ni läsa om ett lag som byggde upp en otrolig gemenskap samt en stark egen identitet som på sitt sätt gav eko i fotbolls-Stockholm. Stefan har efter denna tid gått vidare till IF Brommapojkarna, först som heltidsanställd konsulent och sedan som både ungdoms- och A-lagstränare, det vill säga växte engagemanget i fotboll till att bli ett heltidsyrke.

 

Hemsidan: När börjar du förstå att vara tränare i fotboll är ett jobb du kan leva på?

-        Egentligen ganska sent, länge var tränarskapet något jag la ner väldigt mycket tid på innan jag skulle ”bli vuxen”. Men någonstans när jag gjorde sista året som tränare för IF Brommapojkarnas juniorer, runt 2009, växte det fram att det var det här jag skulle syssla med.

 

Att vara tränare i fotboll är ett mångfacetterat uppdrag oavsett om man är ungdomstränare eller seniortränare på högsta nivån. Stefan berättar om de främsta skillnaderna mellan de nyss nämnda olika rollerna.

-        Det är en viss skillnad, även om fotboll är enkelt och på sitt sätt lika för alla. Oavsett om det är en junior eller seniorspelare som spelar, är det samma idrott. Men den främsta skillnaden är resultatkravet som finns på elitnivå i seniorfotbollen. Resultaten påverkar verksamheten mycket och går det exempelvis dåligt blir det naturligt en frostigare och sämre stämning i laget.

 

Hemsidan: Är det svårt att leva med den pressen som finns att vara elittränare?

-        Man känner såklart av att det finns en press, i och med att resultaten man gör påverkar så otroligt många människor i exempelvis Hammarby där jag är verksam idag. Samtidigt måste man som tränare på den högsta nivån tro så pass mycket på det man gör, att en känsla av press inte kan ta överhanden. Sen finns det så otroligt många mer roliga sidor av tränarskapet som påverkar människor positivt, än vad det finns mörker. […] Man har också blivit bättre på att koppla av med tiden, kan minnas än idag den bittra känslan efter att ha förlorat en avgörande match mot BP i slutet av min tid i Rågsved, den gången gick man hem från Enskede IP i ren besvikelse…

 

Hemsidan: Hur ser en normal arbetsdag ut idag?

-        Dagen börjar på Årsta IP med frukost klockan 08.00. Klockan 09.00 får vi rapport på vilka spelare som är tillgängliga för dagens träning, varpå de sista justeringar på planeringen görs. Ungefär 09.45 är det taktisk genomgång och 10.30 börjar passet. De dagar det är dubbelpass börjar det andra passet 14.30 och består då av fysträning. Dessa dagar kör jag 30 minuter fotbollsträning med truppens yngsta spelare innan det andra passet startar. Jag är även ansvarig för videoanalys av motståndarna och presenterar denna två dagar innan match för spelarna samt repeterar dagen innan, då vi även kollar video och förbereder oss på fasta situationer.

 

Rågsveds IF P-82:s resa

Billborn tog som tidigare nämnt över 82:orna när laget spelade 7-manna. Laget bestod av ett gäng spelare som genom åren byggde en väldigt god sammanhållning sinsemellan. Just sammanhållningen och lagets identitet som ett ”spelande lag” gjorde att ett eko även började sprida sig i Stockholm.

-        I och med att vi var ett väldigt spelande lag och hade god sammanhållning var det lockande för duktiga spelare från andra lag att ansluta. Genom åren kom väldigt duktiga spelare och anslöt till laget, men det var inte så att det var en stor spelaromsättning utan spelare stannade även kvar länge i laget, beskriver Stefan.

 

Laget med bland annat Stefan Ishizaki (idag i AIK A-lag) i spetsen skördade, med sin kreativa och spelande fotboll, stora triumfer och var under flera års tid ett av Stockholms bästa ungdomslag.

-        En stor del i det här hade Naoki Ishizaki som lagledare, allt kring lagets sköttes med den bästa perfektion vilket skapade en väldigt bra miljö kring laget, menar Stefan.

 

Sammanhållningen var som sagt god och ett flertal klassiska historier från olika turneringar runt om i länet och även landet finns såklart också.

-        Minns speciellt en gång i Gothia cup, när grabbarna var 12 år. Vid tidpunkten var det inne bland spelarna att sitta och käka solrosfrön vilka lämnade spår efter sig i form av vassa skalbitar En sen kväll när jag suttit och väntat på att resultaten skulle skrivas ut i pappersform, vilket gällde på den tiden, kom jag in sent in i klassrummet för att gå och lägga mig, runt halv två på natten. Varpå jag trampar på de här skalen och blir milt sagt upprörd, så vi väcker alla spelare och de tvingas gå ut och springa ”15-15 intervaller” på fotbollsplanen utanför skolan där vi bodde, mitt i natten. Ett lite roligt minne idag… Minns Stefan tillbaka.

 

Laget tränade även mycket och dedikerat, ända från 7-mannaåren hade laget 4 träningspass och 2 matcher i veckan i snitt, vilket var en grund för framgångarna enligt Billborn.

 

Utöver det goda lagledarskapet Naoki tillhandahöll för P82, växte även en gemenskap fram bland unga ambitiösa tränare som var verksamma i föreningen vilket gjorde åren i Rågsved till minnesvärda även utanför planen.

-        Ralle: Raoul Cannerfelt som var kanslist, Johan Lager, Dennis Carlberg och jag var på IP i princip hela tiden. Vi drack kaffe, pratade och planerade samt hade roligt med interna fotbollsmatcher och lite allt möjligt, berättar Stefan.

 

Råd till unga fotbollsaktiva idag

I och med Stefans långa erfarenhet från ungdoms- och seniorfotboll på högsta nivån undrar hemsidan såklart om det är något råd man kan tänka på extra mycket som fotbollsintresserad tjej eller kille.

 

Hemsidan: Har du något råd, med din erfarenhet, till dagens unga spelare i Rågsveds IF?

-        Tänk på att du blir bra på det du gör. Spela mycket fotboll spontant utanför träningstid, det viktigaste för att bli bra är att spela mycket fotboll. Sen är det viktigt att motivationen inifrån, det är bara du som spelare som är ansvarig för din utveckling. Byt inte klubb och tro att den klubben kommer göra dig bra, utan det är som sagt upp till dig själv. Elitfotbollen för spelare är också någorlunda rättvis, tillslut hamnar spelare där man hör hemma sett till hur man faktiskt är.

 

Hemsidan: Avslutningsvis, har du något råd till unga tränare?

-        Var kritisk till det du får höra på diverse utbildningar, det är bra att utbilda sig men skapa dig en egen uppfattning. Sedan är det viktigt att stöta och blöta lite, våga testa och hitta din grej. Ha ett öppet sinne, fotboll är egentligen enkelt så se på spelet som faktiskt utspelar sig på träning och match och utgå från det!

 

Hemsidan tackar med detta Stefan Billborn för pratstunden och vill samtidigt passa på att önska alla barn och ungdomar ett härligt höstlov fyllt av spontanfotboll på IP och planerna runtomkring i området. Håll utkik på hemsidan under lovet, då det kommer att publiceras spännande nyheter om spontanfotbollsturneringar kommande höstlovsvecka i Hagsätrahallen!


Nyhetsarkiv
SERIESEGER! 2022-09-26 11:51
Derbyseger!2022-09-12 17:50
Seger i seriefinalen2022-09-05 19:44
Update: replag2022-09-02 11:08
Basketdagar i Rågsved2022-07-18 09:22
Kansliet semesterstängt2022-06-30 07:00
10:e raka för damerna 2022-06-25 11:49
Lyckad Nationaldagscup2022-06-09 10:00
Derbyseger för dam2022-05-24 14:13
Damlaget tuffar på2022-05-16 23:13
Tredje raka för damerna2022-05-09 21:49
Andra raka för damerna2022-05-02 20:11
Segersviten bruten2022-04-26 13:29
Seger i premiären! 2022-04-23 19:09
Extra årsstämma2022-01-29 21:12
Trygghetsdagen 20212021-09-08 21:28
Biljettsläpp RIF - AIK2021-08-04 18:20
Vinn Rågsved vinn!2020-10-23 14:28
RIF Höstcup ställs in2020-09-09 10:07
VM i Italien 1990?2020-08-31 14:24
Fin helg för U-lagen!2020-05-18 10:31
2020-02-18 09:34
Helgens futsal!2019-11-02 12:10
Oavgjort för herrlaget2019-08-16 09:07
RIF HÖSTCUP 20192019-07-03 12:51
Herrlaget spelar hemma!2019-05-15 09:29
Dubbeltia i Fisksätra!2019-02-12 07:13
Nya framgångar i futsal2019-02-04 07:23
Helgens matcher2019-01-25 10:45
Helgens dubbel i futsal!2019-01-20 20:47
Helgens matcher2019-01-18 20:19
2019 smyger igång2019-01-06 10:09
Summering av 20182018-12-28 16:54
Rågsveds IF 60 år2018-07-31 12:42
Sommartider hej hej!2018-06-26 13:38
Långhelgen som kommer2018-05-09 11:27
Genrep och premiärer!2018-04-16 10:22
Helgen blir händelserik2018-04-06 17:07
Rågsveds IF dansar!2018-03-14 08:37
Ny organisation 20182018-02-01 11:36
Gott nytt år!2017-12-31 10:08
Nulägesrapport damlaget2017-12-21 09:14
Vinterträningstider2017-10-05 14:54
Rågsveds IF nya kläder2017-09-27 09:03
Semestertider2017-06-26 16:25
Summer Camp 20172017-05-29 10:47
Styrelsen 20172017-03-01 15:56
RIF Vårcup 20172017-02-02 16:07
Årsmöte 20172017-01-30 23:17
Prognos Hagsätra IP2017-01-12 08:21
RIF-modellen 2.0 2016-11-25 14:44
RIF-galan 20162016-11-22 13:00
Spelschema RIF-helgen2016-08-19 12:30
Vaktmästeriet2016-08-04 11:19
Kansliet åter öppet!2016-07-25 10:12
Käre Pero...2016-07-20 15:29
Extra årsmöte 30/52016-05-19 11:04
Korpen för ledare RIF2016-05-07 18:52
2016-02-10 13:40
Shorts och strumpor2016-02-04 15:12
Ny webbsida2015-11-30 09:49