Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Om klubben
Bakgrund
Rågsveds IF bildades 1958 i samband med fotbolls-VM i Sverige. Det svenska landslaget var mycket framgångsrikt men fick se sig besegrade i finalen av Brasilien. Brasilien, med den då 17-åriga Pelé i laget, inspirerade en hel fotbollsvärld och så även Rågsveds IF. Rågsveds IF bildades i kölvattnet av denna fantastiska fotbollsturnering och tog Brasiliens färger som sina egna. Föreningen har sedan dess underhållit med fotboll, ishockey och en mängd andra idrotter på Rågsveds BP, Hagsätra IP och andra närliggande planer i Rågsved-Hagsätraområdet.

Som högst har Rågsveds IF spelat i den näst högsta serien på damsidan samt den fjärde högsta på herrsidan i fotboll.

Fotnot.
Under åren har Rågsveds IF bedrivit en mängd olika idrotter, allt från ishockey och bandy till gymnastik, shuffleboard och fågelskådning (!). Detta ofta med stor framgång på ungdomssidan framförallt.

Rågsveds IF 2018
Rågsveds IF består idag av ca 650 medlemmar och föreningens sektioner är fotboll, friidrott och dans. Fotbollen har varit en kärnverksamhet sedan starten 1958 med ett första deltagande i seriespel 1959 för herrar och 1970 för damer. Under 2015 startades en friidrottssektion. Danssektionen är startad som ett led i att etablera ungdomar ett idrottsbonusprojekt som bedrevs mellan 2016-2018. 

Rågsveds IF:s herrlag i fotboll spelar säsongen 2018 i division 4 Södra och damerna spelar i division 3 B. Föreningens ambition är att både dam- och herrlag ska bestå av 70-80% av egna produkter vilket är ganska unikt i dagens läge. 

Rågsveds IF ansvarar för en rörelseprofil i Hagsätraskolan innehållandes samtliga aktiva sektioner i föreningen. Rörelseprofilen omfattar totalt femton lektioner varje vecka för klasserna 4-8 på skolan.

Rågsveds IF:s syfte
Rågsveds IF har som ambition att internt i klubben samt med olika samarbeten kunna erbjuda en tydlig väg för alla oavsett ambition och sportslig utvecklingsnivå. Rågsveds IF:s ungdomsverksamhet är också utvald att få stöd från Stiftelsen Dunross. Detta stöd får föreningar som bedriver en hållbar, schysst och långsiktig ungdomsverksamhet där man bland annat motarbetar tidig selektering, rasism och sexism.

Rågsveds IF står för följande i alla sina sektioner:

- Driva medlemmarnas utveckling med hjälp av tydliga ledstänger som ska leda till att verksamheten alltid driver mot att bli än mer kvalitativ sett till moderna synsätt på träning och ledarskap (beskrivet i RIF-modellen).

- Rågsveds IF är en plats för alla som har för avsikt att följa föreningens värdegrund vad gäller idrottsligt och etiskt uppförande.

Rågsveds IF:s arbete för att stärka närområde och förening
Rågsveds IF driver kontinuerligt en hel del projekt. Projekten ämnar att stärka vårt närområde samt vår förening, projekten som bedrivs 2018 är:

- Spontanfotbollen, med syfte att skapa en meningsfull fritidsaktivitet för ungdomar under fredag- och lördagskvällar. 

- Integrationsprojekt, ett projekt för att etablera nyanlända och ensamkommande ungdomar som går under arbetsnamnet Rågsveds IF Sparta.

- Idrottsbonus i form av dansprojekt, Under 2016-2018 har dansverksamhet i olika former som exempelvis dancehall och afrobeat bedrivits för tjejer som tidigare inte fångats upp av föreningslivet. Denna verksamhet bedrivs på söndagar i Rågsved fritidsgårds lokaler. Denna verksamhet har sedan årsmötet 2018 övergått till att vara en beständig sektion i föreningen.

- Tjejsatsning med STFF och Ellevio. Rågsveds IF fick som enda förening 2018 anslag av STFF via deras samarbete med Ellevio för att främja jämnställdhet i fotboll. Detta projekt löper under 2018 genom olika workshops och utvecklande träffar för alla våra tjejspelare utöver ordinarie verksamhet.

Läs mer om våra projekt och sportsliga samarbeten under flikarna i menyn här på hemsidan.

Kommunikation
Här på hemsidan hittar du alltid aktuell information om vad som händer i föreningen. Gå även in och följ/gilla oss på Facebook och Instagram där vi publicerar bilder och filmer från vår dagliga verksamhet.

Instagram: ragsvedsif
Facebook: Rågsveds IF