Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Om klubben
Bakgrund
Rågsveds IF bildades 1958 i samband med fotbolls-VM i Sverige. Det svenska landslaget var mycket framgångsrikt men fick se sig besegrade i finalen av Brasilien. Brasilien, med den då 17-åriga Pelé i laget, inspirerade en hel fotbollsvärld och så även Rågsveds IF. Rågsveds IF bildades i kölvattnet av denna fantastiska fotbollsturnering och tog Brasiliens färger som sina egna. Föreningen har sedan dess underhållit med fotboll, ishockey och en mängd andra idrotter på Rågsveds BP, Hagsätra IP och andra närliggande planer i Rågsved-Hagsätraområdet.

Som högst har Rågsveds IF spelat i den näst högsta serien på damsidan samt den fjärde högsta på herrsidan i fotboll.

Rågsveds IF:s ungdomsverksamhet är också utvald att få stöd från Stiftelsen Dunross. Detta stöd får föreningar som bedriver en hållbar, schysst och långsiktig ungdomsverksamhet där man bland annat motarbetar tidig selektering, rasism och sexism.

Fotnot.
Under åren har Rågsveds IF bedrivit en mängd olika idrotter, allt från ishockey och bandy till gymnastik, shuffleboard och fågelskådning (!). Detta ofta med stor framgång på ungdomssidan framförallt.

Rågsveds IF:s syfte
Rågsveds IF har som ambition att internt i klubben samt med olika samarbeten kunna erbjuda en tydlig väg för alla oavsett ambition och sportslig utvecklingsnivå. 

Rågsveds IF står för följande i alla sina sektioner:

- Driva medlemmarnas utveckling med hjälp av tydliga ledstänger som ska leda till att verksamheten alltid driver mot att bli än mer kvalitativ sett till moderna synsätt på träning och ledarskap (beskrivet i RIF-modellen).

- Rågsveds IF är en plats för alla som har för avsikt att följa föreningens värdegrund vad gäller idrottsligt och etiskt uppförande.

Rågsveds IF 2020
Rågsveds IF består idag av 700 medlemmar och föreningens sektioner är fotboll, futsal, friidrott och dans. Fotbollen har varit en kärnverksamhet sedan starten 1958 med ett första deltagande i seriespel 1959 för herrar och 1970 för damer. Under 2015 startades en friidrottssektion. Danssektionen är startad som ett led i att etablera ungdomar ett idrottsbonusprojekt som bedrevs mellan 2016-2018. 2018 startades futsalsektion med ambitiöst seniorspel samt ungdomsspel.

Föreningens ambition är att både dam- och herrlag ska bestå av 70-80% av egna produkter vilket är ganska unikt i dagens läge. 

Rågsveds IF deltar i seriespel i futsal. Under 2019 kvalificierade sig herrlaget till division 1 (näst högsta serien) medan damerna kvalificerat sig till RFL, högsta nivån i Sverige.

Rågsveds IF:s arbete för att stärka närområde och förening
Rågsveds IF driver kontinuerligt en hel del projekt. Projekten ämnar att stärka vårt närområde samt vår förening, projekten som bedrivs 2020 är:

- Spontanfotbollen, med syfte att skapa en meningsfull fritidsaktivitet för ungdomar under fredag- och lördagskvällar. 

- Integrationsprojekt, ett projekt för att etablera nyanlända och ensamkommande ungdomar som går under arbetsnamnet Rågsveds IF Sparta.

- Idrottsbonus i form av dansprojekt, Under 2016-2018 har dansverksamhet i olika former som exempelvis dancehall och afrobeat bedrivits för tjejer som tidigare inte fångats upp av föreningslivet. Denna verksamhet bedrivs på söndagar i Rågsved fritidsgårds lokaler. Denna verksamhet har sedan årsmötet 2018 övergått till att vara en beständig sektion i föreningen.

Läs mer om våra projekt och sportsliga samarbeten under flikarna i menyn här på hemsidan.

Kommunikation
Här på hemsidan hittar du alltid aktuell information om vad som händer i föreningen. Gå även in och följ/gilla oss på Facebook och Instagram där vi publicerar bilder och filmer från vår dagliga verksamhet.

Instagram: ragsvedsif
Facebook: Rågsveds IF

Rågsveds IF i media
Här ser du länkar till några reportage/artiklar om Rågsveds IFFotbollsverksamhetens organisation
Fotbollsverksamheten startar med fotbollsskola vid 6-års ålder för flickor och pojkar samt har representationslagen som äldsta lag i herr och dam.

Från och med åldern 13 år är lagen åldersöverskridande med syftet att kunna utmana alla våra spelare i sin proximala utvecklingszon. Från och med 13 års ålder har vi en gemensam träningsgrupp per ålderssegment, vilka spelar nivåanpassat i flera serier. 

Lagen som är 13 år och äldre tränas i regel av tränare med egna utvecklingsambitioner samt utan släktrelation till sitt lag. Lagen yngre än 13 år ska tränas av vuxna med släktrelation till spelare i laget.

Nedan beskrivs fotbollsverksamhetens struktur översiktligt:

11-spel (U15-Rep lag)

Spelaren tränar ofta positionsspecifikt utifrån föreningens spelidentitet för att vinna matchen . Spelaren kan utmanas internt och externt med rotationsträning.


9-spel (U13-U14)

Mer och mer fokus på taktisk förståelse i träningen, men fortfarande utifrån individens beslutsfattande och utförande. Från och med U13 selekteras lagen på spelnivå och ambition. Lagen är årsöverskridande från och med U13. Spelaren kan utmanas internt och externt med rotationsträning.


7-spel (P/F 10-12)

Träningen består av spelform med syfte kopplat till spelarens beslutsfattande och utförande. Gyllene ålder att utveckla koordinativ kapacitet! (9-12 år). Lagen hålls beständiga från 5-spel, möjlighet till att utmanas internt genom rotationsträning och ambitionspass sista året.

 

5-spel (P/F 6-9)

Spelaren är nybörjare, första åren skapas en glädje att upptäcka och förstå fotboll genom övervägande lek och fritt spel. Tjejer och killar tränar tillsammans med fördel (6-9 år).


 


Central årsplanering för pojk- och flicklagen
Rågsveds IF är i en ständig process för att utveckla en tydlig organisation som skapar bästa möjliga chanser för våra spelare att bli så bra som det bara går.

Som ett led i detta kommer samtliga grupper från fotbollsskola till och med flickor och pojkar 12 år gamla att ta del av en centralplanering av säsongen. Detta för att främja struktur i lagen samt skapa goda förutsättningar till mycket matchning. 

Den centrala årsplaneringen utgår från följande händelser:
- Två föräldramöten per säsong, ett innan och ett efter säsongen.

- Inplanerade träningsmatcher mot lag från våra vänföreningar.

- Våravslutning i form av grill och social samvaro i laget efter vårsäsongen.

- Två föreningscuper vilken föreningen står för. Dessa är Stuvsta Indoor som spelas på jullovet samt den nystartade succeturneringen Stockholm Football Cup som går av stapeln i december.

"Vi är säkra på att denna centralplanering kommer att ytterligare förbättra utvecklingsmöjligheterna för våra spelare. Vidare tror jag att dessa utgångspunkter i säsongen att se framemot även kommer att inspirera både lagen och spelarna att öka sin mängd fotbollsspelande, vilket i slutändan är den viktigaste framgångsfaktorn för att lyckas med sina mål inom fotbollen". Menar Sportchef Robert Isesund.

Redaktionen.